Openluchtdienst voor truckers en bikers in Emmeloord

Op de parkeerplaats van ROC Friese Poort in Emmeloord was afgelopen zondag een openluchtdienst voor truckers en bikers. De Trucker Church, TruckPlus, twee motorclubs en de twee Emmeloordse Baptistenkerken werkten eraan mee.

Thema van de dienst is Nooit meer alleen onderweg. Voorganger was Hendrik Jan Vermeulen.

Onder een regenachtige hemel stond zondag op een parkeerterrein in Emmeloord een open vrachtwagen, gevuld met een band en een voorganger, aanschouwd door gelovige bikers en truckers. Ze zijn nooit meer alleen onderweg.
Met grote glimlach en open armen loopt Hendrik Jan Vermeulen de bikers en truckers tegemoet in de ontvangsthal, waar ze wat beschutting zoeken tegen de regen. ,,Maar ze komen gewoon”, zegt de voorganger. ,,Dat is nou broederschap. En van zo’n divers pluimage, prachtig.”
Vermeulen neemt vooraf met twee anderen plaats in de zondagschool op de eerste verdieping. Daniël Kroezen is betrokken bij TruckPlus, Evert Martens bij de Christian Motorcyclists Association (CMA). ,,Maar je ziet vaak dat truckers ook bikers zijn, of andersom”, zal zowel Kroezen, Martens als Vermeulen zeggen.

 

Verder werkten TruckerChurch, Holy Riders MC Germany en de twee Emmeloordse Baptistenkerken – De Fontein en de Regenboog – mee. Bij een collecte werd geld ingezameld voor verspreiding van bijbels door Europa en voor een vrachtwagen (‘Rollin’ for the King of kings’) die al meerdere keren met hulpgoederen naar Oekraïne reed.

 

 

 

 

 

Hart en nieren

De voorganger vertelt over de geschiedenis van deze dienst – dit is de tweede keer. Op camping Beloofde Land op de Veluwe, waar hij in de zomer pastoraal werker is, ontmoette hij De Regenboog. ,,Zij vroegen mij eens voor te gaan in Emmeloord. Ik ben motorrijder in hart en nieren en stelde voor: waarom maken we er geen bikerdienst van?”

Het was een mooie dag met een goede opkomst aan bikers, herinnert Vermeulen zich. Maar nog zonder truckers: ,,Dus we zijn heel blij dat wij er nu ook bij zijn”, vertelt Kroezen van TruckPlus. Martens van CMA vertelt dat ze vorig jaar al wel uitgenodigd waren, maar nu ook inhoudelijk meewerken. ,,Iemand van ons doet een getuigenis, die gaat tijdens de dienst vertellen over zijn geloof.

 

Christenen op pad

Kroezen: ,,Wat ons bindt, is dat we allemaal christenen op pad zijn. Met onze organisatie evangeliseren we langs de parkeerplaatsen in Nederland en ver daarbuiten: we spreken met chauffeurs uit Tsjechië, Polen, overal.” De verbinding is duidelijk zichtbaar – de drie heren knikken, mompelen instemmend, vullen elkaar aan, vinden elkaar in de passie voor het geloof. Martens: ,,Je herkent elkaar.” Kroesen: ,,Ook al ken je elkaar niet.”

Martens: ,,Wij als CMA houden van motorrijden, maar Jezus is het belangrijkst. Wij proberen een relatie op te bouwen met andere motorclubs, situaties tot stand te brengen waarin we over het geloof kunnen vertellen. Als we op pad zijn, drinken we geen alcohol. We willen dienstbaar zijn, helpen als het nodig is. Dan wil je nuchter zijn.”

Vermeulen zette zelf na een bijzondere gebeurtenis het geloof op één, waarbij een moment waarop hij zijn ouders om vergiffenis vroeg centraal stond. Martens haakt in: ,,Dat is zo mooi, dat is de kern van ons geloof.”
Vermeulen: ,,We komen als truckers en bikers bijeen om elkaar te bemoedigen.”

 

Vrijheid

Het thema van de dienst is ‘Nooit meer alleen onderweg’. Kroezen zal in zijn getuigenis vertellen hoe twee gelovige vrachtwagenchauffeurs elkaar bellen als ze ’s avonds laat onderweg moeten overnachten. ,,Dan is Jezus erbij, kan ik u zeggen.”
Vermeulen: ,,In de truck of op de motor ben je vrij.” Martens: ,,En er komt een andere vrijheid bij.” Hij vertelt over het logo van de CMA, waar Riding for the Son op staat. ,,Zoon, dus, niet zon, ook al scheelt het maar één letter.” Dan lopen de drie richting de dienst. Toeval of niet, de druppels blijven vallen, maar het regent ook zonnestralen.

 

Diverse links:

Omroep Flevoland

De Stentor

 

bron: Frans Paalman, Bram Benthem, Stentor en Omroep Flevoland