29-10-2022

In dit laatste weekend van oktober komt Mariëtte Bakker aan het woord in de rubriek: Ken elkaar kennen…

Waar ben je geboren en op welke datum
Mijn wedergeboorte vond plaats in Bilthoven, ongeveer in 1978. Een meisje van school die achter ons huis woonde -schuurtjes met een gangetje ertussen- nodigde mij in dat gangetje een keertje uit voor een bijbelclub. Mijn ouders vonden dat goed omdat de katholieke kerk op dat moment geen catechisatie gaf en zij wel graag wilden dat ieder van hun zeven kinderen, het geloof zouden omarmen. (tot hun verdriet ben ik niet Katholiek gebleven, maar we zaten wel op één lijn: Jezus Christus die gestorven is voor onze zonden).

In welke plaats woon je
This world is not my home” Voorlopig woon ik dus in Amsterdam.

Ben je getrouwd (en zo ja met wie) en heb je kinderen
Ik ben getrouwd met Guido. Hij is met recht een cadeau van de Heer. Als het zo uitkomt vertel ik je er misschien over. Allebei zijn wij laatbloeiers, dus de kindertijd waren we wel zo’n beetje voorbij.

Voor welke firma rijd je en wat vervoer je
Ik vervoer studenten, kantoorpersoneel, moeders met kinderwagens, opgeschoten jongens, ouderen met rollator of boodschappenkarretje, schouwburgbezoekers, schoolkinderen, goedemorgen-zeggers en stilzwijgers; tja, wie vervoer ik niet?! Als ik het in de gaten heb die zonder plaatsbewijs! Wat voorheen een Gemeentelijk Vervoersbedrijf was te Utrecht, is na Connexion, nu Qbuzz geworden.

Hoeveel jaar zit je al op de weg
In een parttimefunctie -18.95 uur p/w- mag ik dit nu bijna 37 jaar doen. De 40 ga ik DV ook nog halen.

Een tijdje een dipje gehad omdat die dubbelgelede bussen best bochtig zijn en als ik mij bijna klem heb gereden -omdat de stad soms vol betonblokken staat vanwege werk in uitvoering-, weet ik niet goed wat achteraan links of halverwege gebeurt als ik het stuur naar rechts draai…of naar links; geen rasechte chauffeur dus! Verzoekje ingediend: al een heel tijdje geen dubbelgelede gereden. Voel mij weer een stuk vrolijker! Af en toe een dienstje dubbelgeleed om het bij het houden. 

Heb je hobby’s
Hobby’s waarvoor je naar een hobbywinkel gaat heb ik niet. 

Ik vind het leuk om mijn creativiteit te gebruiken om een tafel te versieren bij een Alphacursus bijvoorbeeld. Dan neem ik van alles mee -kaarsjes, servetten, tafellakens, ‘dingetjes’. Het menukaartje hoort daar ook bij en dat is vaak de aanleiding voor een versiering. Maar het kan zo zijn dat waar ik mee begon helemaal anders wordt omdat het niet werd wat ik hoopte en pas ik het aan als dat kan.

Een kerstkaart ‘uitbroeden’ vind ik ook leuk en liedjes maken én zingen over Jezus: heel fijn en mooi als je dan ook nog zijn hulp ervaart! Veel liedjes ontstaan onderweg. Dan neem ik het op een eindpunt van mijn rit snel op (op de telefoon) om de melodie niet kwijt te raken. Als de tekst gevonden is, komen er thuis de akkoorden bij. Tekst wijzigt nog 100 keer hoor en de melodie soms een beetje omdat ik wel gitaar speel maar bepaald niet professioneel. (overigens: op die kinderclub kreeg ik een ukelele in de hand geduwd. Daarmee is het begonnen. Dat werd later een gitaar. Hoe ik ertoe ben gekomen om liedjes te schrijven weet ik niet. Zal Gods leiding wel zijn 😉. Nu zing ik af en toe een uurtje voor ons Gemeentegebouw, voor de kantoormensen die passeren om een broodje te halen in het winkelcentrum dat er vlakbij is. Of mensen die boodschappen doen en zo. Mijn stem raakt een beetje kwijt dus zangles nemen zal niet verkeerd zijn.

Motorrijden kan ik bijna niet meer noemen want het aantal kilometers per jaar is behoorlijk geslonken!

Wat staat er op je menu
Mijn dagelijks brood, tja, dat zou Gods Woord moeten zijn. De laatste paar jaar vind ik veel plezier in het bijbel lezen omdat er zoveel in is te ontdekken; God is zó groot in geduld, liefde en barmhartigheid terwijl de mens zó hardnekkig zijn eigen pad wil lopen. Gods Woord spreekt anders tot mij dan eerst; voller, mooier. Toch lukt het niet er dagelijks in te lezen. Snap jij het?!

Maar bedoeld wordt waarschijnlijk de lekkere boerenkoolstamppot, hete bliksem, sudderlapje of een zelfgemaakte gehaktbal, kapucijners met uitgebakken spek en uitjes. De Indiase keuken kan ik wel waarderen. Witlof gewikkeld in ham en kaas erover met een aardappeltje erbij, mjammie. Boterham met kaas. 

Koken vind ik wel aardig en het wordt ook wel lekker gevonden -verjaardag, Alpha. Mijn truc: eenvoudige recepten die niet veel tijd kosten en goed smaken! (Eerst uitgetest natuurlijk!)

Bij de koffie graag zelfgebakken appeltaart van goudrenetten, havermoutkoek of Amsterdamse koggetjes.

Welk radiostation staat er op
Geen radiostation. Een deuntje dat in mij op komt, al dan niet fluitend. Kan ook uit Opwekking zijn; het is gebeurd dat iemand mee begon te fluiten. Leuk!

Wat zou je graag nog eens willen doen
Wonen in een huisje met voor- en achtertuin.

Wat vind (of vond) je moeilijk
100% het oog gericht te houden op Jezus. Dit staat niet 1x maar zelfs 5x in de Hebreeën brief! (Naardense Vertaling: 2:9/3:1/11:27b/12:2/12:3)
Alle zorgen aan Hem geven.
Een vriendelijkheid te bezitten die alle mensen bekend is. 

Hoe kwam je tot geloof
Door mijn ouders die mij niet voor niets hebben gedoopt als baby’tje. Door een meisje van school die de vrijmoedigheid had mij uit te nodigen. Door een “tante” die een bijbelclub aan huis hield. Door Gods Geest die mij daar overtuigde dat ik Jezus nodig heb. (Mijn ouders zijn bij mijn doop geweest!)

Wat betekent de Here Jezus voor je
Jezus is de Zoon van God. Hij heeft Gods wil gedaan en volbracht. Hij verliet al zijn rijkdom om voor mij de prijs te betalen: niet met die rijkdom, maar met zijn eigen leven. Hij sprong letterlijk in de bres: het gat geslagen tussen God en mij -door mijn zonden- om Hem en mij zo door verzoening weer bij elkaar te brengen. Het kostte Hem zijn leven maar God gaf Hem de kracht op te staan uit de dood. Door die kracht leef ik nu ook in Hem. Zijn voorbeeld volgen is best een pittige klus.

Heb je een favoriet (NL) gospelartiest
Het is mooi hoe, in bepaalde tijden van je leven, God teksten van liedjes gebruikt die je helpen te blijven geloven, vast te blijven houden aan Hem. 

Vroeger luisterde ik veel naar “The Lighters” & “Benedicamus”. Daarna o.a. Debby Boone, John Pantry. Nu Matt Redman, Casting Crowns, Third day.

Wat kan ik genieten van Larry Norman: af en toe lekker keihard in de auto naar huis. Bijvoorbeeld ‘Give me oil in my lamp’: het eerste deel is zoals bekend maar hij eindigt met zijn eigen variatie: geweldig. Maar ook die van die kip met haar pootjes omhoog….watch out….watch what you’re doing. https://youtu.be/OjQ0TIspKqk Serieus lied!

Wat wil je in een paar zinnen nog kwijt
In deze wereld die in rap tempo veranderd blijft vaststaan dat Jezus Christus de Zoon van God is en dat Hij met de wolken zal komen. Iedereen zal Hem zien en Hij zal rechtvaardig in zijn oordeel zijn. Ik vind het Tov bij CEH zoveel chauffeurs te ontmoeten die het evangelie van harte willen delen met collega’s! Van harte de vrijheid en vrede van en door Jezus Christus toegebeden!  

Dit zelfgemaakte lied staat helaas nog niet op CD, sticky of wat dan ook. Als ik zeeën verlof kon opnemen zou dat wel eens goed zijn om te doen.

Juich, oh juich voor de Koning Die komt.
Zing, oh zing voor Hem die de waarheid is.
Jezus leeft, we zullen Hem zien.
Juich, oh juich voor de Koning Die komt!

We nad’ren het eind.
Het eind van de tijd.
Wat wankelt valt om.
Zijn Rijk staat in eeuwigheid!

Uit de hemel daalt.
De stad die zo straalt.
God woont bij zijn volk.
Zijn glans is fenomenaal!

Daar is geen plaats.
Voor leugens en haat.
In zijn Rijk regeert.
De liefde die nooit vergaat!

Ook mensen als jij.
Heeft Hij er graag bij.
Steek je dus gauw.
In passende feestkledij!

Tekst en muziek: Mariëtte Bakker-Akkermans

Hartelijke groet van Mariëtte. God zegent!